India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID

Todd Residence by Cityspace’ 82 Architects

October 23, 2020

Todd Residence by Cityspace’ 82 Architects is a unique composition that seeks to integrate voluminous, light-filled living spaces with a particular focus on the sky as a design element. Featuring a plethora of distinct lighting concepts, including a pioneering endeavour with fibre optics, the residence has been intricately conceived and detailed to ensure an unprecedented integration of minimal maintenance with unbridled luxury. Highlights of the project include an entrance foyer with a waterbody adorned with stepping stones and a tree, cozy reading nooks, indoor-outdoor lounges, a swimming pool, spa and gymnasium. Scroll down to read the architects' insights. This splendid building, located amid the hustle and clamour of Gurugram is definitively distinct and stands out from all the neighbouring residences. The client's brief was quite candid; he desired a home that reflected minimalism at its absolute best, while converging with the sky. The notion was to design a house with robust attributes and voluminous light-filled living spaces, including comfortable reading nooks and unique indoor-outdoor seating areas. The house is completely based upon a zero-maintenance concept. The boundary wall is treated with dry stone cladding, featuring a glamorous detail where the slab was scooped out to boast stellar light profiles giving out an illusion of bent stones. The gate, one of the most utilised elements of any home, is installed in porcelain, a scratch-resistant and water and termite proof medium, aiding the aforementioned longevity and zero-maintenance characteristic. The driveway acquires an array of integrated directional lighting, which also acts as mood lighting during the night. The facade was installed by omitting smaller cubes from the bigger ones, providing the building with openings and punctures which allowed natural light to flood every corner of the house. A cantilevering terrace renders a floating powder-coated aluminium web, which forms the most dramatic feature of the residence. The cantilever is designed to be 3 m wide in to accommodate small gatherings/parties. The convergence of the building with the sky was achieved by the use of fibre optic lighting integrated with the white painted wall on the front facade which facilitates a glistening effect akin to the twinkling stars, with different intensities. The house features two scene presets, whereby on the days of festivals or parties the entire home can be lit with planter lights, fibre optics, lights from art installations and more, via a single control. One enters the house through a stilted floor, which atypically assimilates vibrant landscaping instead of a garage. The car park is conceived at the rear, allowing the house to savour openness and breeze from the landscape design. The double-height entrance and immense main door exemplify grandeur and a larger-than-life luxurious lifestyle. This foyer, embellished with a water reservoir, integrating stepping stones and champak tree, serves as a masterful  first spectacle. The chic zinc panels here perfectly complement the metal facade. This prepossessing expanse also incorporates an elegant waiting area oriented towards the front garden. The basement, forming a perfect area for partying and rejuvenating, also houses two guest bedrooms, a spectacular pool, spa and a gymnasium. Two sunken gardens adroitly engineered here ensure ample ventilation and natural light. Moving towards the ground floor, the layout comprises of a living area, a formal drawing room, family lounge with kitchen, dining space and powder room. The first floor constitutes three magnificent bedrooms with attached toilets and walk-in closets, while the second floor hosts a master bedroom, a kids room and a lounge. This floor possesses a connotation of a pellucid view of the terrace garden from the lounge and the room, both through glass façades. All the shafts, balconies and gardens are connected to the service staircase at the rear for easy maintenance. Passive strategies were introduced through the use of cavity walls with insulation material like vermiculite, thermal break fenestrations with high-performance dgu glass, monolithic spray puff on the terrace for insulation purposes, horizontal and vertical shading devices and on-grid solar panels at terrace level. Also, the materials used in the façade were zero maintenance. Every toilet has private greens which facilitates a more expansive appearance, while also allowing for abundant natural light and ventilation. The interiors have been conceived by Habitat Architects.

Photographs by Shiv Prakash, Easy Homes

Our Sponsors