India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID

The House in 1970 by Architects Collaborative

October 27, 2020

The House in 1970 by Architects Collaborative is an homage to the simplicity and stark materiality of the 1960's and '70's. Set amidst a densely populated neighbourhood, the residence denounces the haphazard development and uninspired design intent of its abutting houses. Split into two similarly designed duplexes, an internal courtyard and permeable brick envelope cohesively unite the abode. Distressed concrete in the structural formwork, a raw fly-ash brick feature veiled behind glass, terrazzo and an interspersion of indoor greens and wood features complete the ensemble. Scroll down to read the architects' insights. In a high-density urban precinct of New Delhi, the project, a small 100 square meter plot is nestled among similar sized residences. With a context defined by haphazard organic development and bare design intent, The House in 1970 advocates itself as an example denouncing both. A dual family home, the residence is split into two similarly designed duplexes to cater both the families. The three-sided open plot with narrow front and back ends necessitated the third, longer face to introduce a sense of light-filled openness. An open-ended three bedroom floor layout, the small floor size compelled the individual duplexes to become intra-interactive, converging into an internal courtyard. Bound on either side by shared function spaces, with the private spaces overlooking it from above, the double-height courtyard becomes an interaction pivot. A permeable brick envelope wraps the length of the plot and all its functions into a cohesive whole. The wall, defined by a gradient brickwork weave, helps bring the elements into all spaces of the house when required. Peaking at the courtyard in the centre, and decreasing toward both the ends, the perforations in the wall ensure privacy in the bedrooms, while maintaining a consistent stream of natural light throughout. Composed of a stark base palette, the distressed concrete of the structure formwork, and the raw fly-ash brick feature veiled behind glass define the entirety of the house. With the use of terrazzo throughout as a substitute stone or tiles, interspersed with simple natural wood and indoor greens, the house pays homage to the raw character of its materials and their timelessness. The abundance of concrete, culminating at the coffered ceiling of the central double height courtyard, the prevalent natural wood grains, the consistent terrazzo, and hints of wicker and clear glass, in the backdrop of a brick jaali, help christen the house as an ode to the use of this similarly simple palette and design, and its innate Indian-ness, towards the 1960’s and 70’s.  

Photographs by Vibhor Yadav

Our Sponsors