India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID
India Design ID

Belaku by Technoarchitecture

October 29, 2020

Belaku by Technoarchitecture is an understated composition that amalgamates wabi-sabi sensibilities with the traditional Indian courtyard home. The duplex has been conceived as two residences—one for an elderly couple, and the other for their son who regularly shuttles between New York and Bangalore—connected by a central water body. A wooden screen sandwiched between concrete and metal flats forms a geometric facade that in turn facilitates a wonderful sciagraphy. In a conscious attempt to replicate the poetic imperfections of nature, the house features a neutral, earthy palette that is brought to life by a myriad of textures, colourful furnishings and aesthetically curated artworks. Scroll down to read the architects' insights. The highlight of Belaku is the well-defined and balanced use of geometric forms. The spaces are visually connected and interconnected with their surroundings. The straight lines of the architecture are in stark contrast to the neighbourhood, yet are a simple, elegant, visual solution, enabling the home to be organised in split areas. Capitalising on the pleasant climate that Bangalore has to offer, the design is open and porous. This east facing site consists of two homes, one for an elderly couple and the other home for the son, who shuttles between New York and Bangalore regularly. The lower home is practical, keeping in mind the age of the parents, whereas the son’s home is more contrast, minimalist, yet has a balanced composition. The open home concept compliments the light, volume, and the serenity of the built space. The duplex house features a lift, and a staircase has been strategically positioned for both the houses. One is welcomed by a shaded verandah, which captures the essence of the spaces and materials used. The living room is separated from the rest of the home by a central water body (double height) allowing immense light to enter the home and brighten up the interiors. Visual connectivity is maintained with the greenery outside. Aiding these sources of light are skylights that have been placed in the double height spaces. The ample light and air in the house, the grey coloured floor (tiles) and warm interior (wood) adds playfulness and curiosity to the place. The spatial composition of the house lies in the creation of two distinct blocks bridged by the central water body. The entrance to the house itself is a 'pause - mediating the inside and outside.' The main feature of the elevation in the use of corten steel, which acts as an excellent variation to the wood and concrete hues. The objective was to create an earthy ambience, with good balance. The use of colours and artwork accentuates the overall narrative, and is further offset by the super-imposed neutral colour palette. The client’s brief referenced the concept of wabi-sabi - an aesthetic, simple, and close-to-nature style, celebrating the beauty of a naturally imperfect world. This home revels in simplicity, yet is texturally rich, creating a harmony of natural materials. Restricting the palette to a neutral scheme was an important decision as all the materials emphasise the beauty and poetic imperfections of nature. Pigmented surfaces and cement plaster mimic the surrounding landscape, while the wood in the ceiling adds an element of warmth to the residence.  

Photographs by Shamanth Patil Photography

Our Sponsors